Hoe het root-wachtwoord wijzigen in Linux

2023-09-28 17:56:35

Inleiding

In een Linux systeem heeft de root gebruiker het hoogste toegangsniveau en kan elke bewerking op het systeem uitvoeren. Er kunnen momenten zijn waarop je het root-wachtwoord moet veranderen om veiligheidsredenen of omdat het vergeten is. Dit artikel leidt je door het proces van het wijzigen van het root-wachtwoord in een Linux-systeem.

Het root-wachtwoord wijzigen

1. Ga naar de terminal

Om te beginnen moet je de terminal van je Linux-systeem openen. Je kunt dit meestal doen door te zoeken naar "terminal" in het hoofdmenu van je systeem.

2. Schakel over naar de rootgebruiker

Wanneer de terminal geopend is, schakel dan over naar de root-gebruiker door het volgende commando in te typen:

$ sudo su

3. Wijzig het root-wachtwoord

Nu je bent ingelogd als de root-gebruiker, kun je het root-wachtwoord wijzigen. Gebruik het commando 'passwd' als volgt:

# passwd

Na het invoeren van het commando 'passwd' wordt u gevraagd om het nieuwe wachtwoord in te voeren. Nadat je het nieuwe wachtwoord hebt ingevoerd, wordt je gevraagd om het opnieuw in te voeren ter bevestiging.

Conclusie

Je hebt nu met succes het root-wachtwoord van je Linux-systeem gewijzigd. Vergeet niet om je wachtwoord altijd veilig te bewaren en regelmatig te wijzigen om het systeem veilig te houden. Als je vragen hebt of problemen ondervindt, kun je contact opnemen met ons ondersteuningsteam.